FANTASINS DROTTNING

Harry Potter och hans värld skapar ­magi. Har väckt ­läslust och eggat fantasin för ­miljoner människor runt ­hela världen. Glädje.
Men berättelsen kom ur mycket sorg och ­smärtor från ­författaren Joanne Rowling.
Det här är ­hennes berättelse.

A

tt vara 11 år och tycka att man inte passar in.
Så kände sig Joanne Kathleen Rowling och det är den upplevelsen hon fångat i böckerna om Harry Potter. Det är en av de magiska krafterna som gör att vi känner igen oss i hennes berättelser. Det är barndomens upplevelse av att vara annorlunda. Utanför.

För Rowling handlade det bland annat om att komma till skolan i samma frisyr som den mest populära tjejen i klassen, och betraktas som ett misslyckat försök att vara cool.

FAKTA
JK Rowling
JK Rowling med maken Michael Murray.
Född: 31 juli 1965. Familj: Gift med Neil Michael Murray, född 1971, sedan 26 december 2001, barnen Jessica, 23, David Gordon, 13, Mackenzie Jean, 11.
Bor: Edinburgh, har också hus i Kensington, London och utanför Aberfeldy, Skottland. Förmögenhet: 2016 är hon god för 600 miljoner pund, närmare 7 miljarder svenska kronor. 2004 påstod finanstidningen Forbes att hon var den första som blivit miljardär i USA-dollar genom att skriva böcker. Men hon har gett så mycket till välgörenhet, och skatt i Storbritannien, att hon inte är dollarmiljardär längre.
Har skrivit förutom Harry Potter: ”Den tomma stolen”, ”Gökens rop”, ­”Silkesmasken”, ”Karriär i ondska”.

Hennes egna upplevelser av dumma lärare och att inte bli sedd för den man är bildar kärnan i Harry Potters berättelse. I byskolan hade hon en lärare som placerade eleverna efter hur bra de var. Joanne fick sitta bland de trögare eftersom hon hade svårt för matte. Den läraren blev en av förebilderna till stränge Snape.

Hermione är ett sorts självporträtt av den flicka Jo Rowling var som 11-åring. Ett allvarligt barn som klarade sig bra i skolan utan att sticka ut. Som hade dålig kontakt med sin pappa, och vars mamma ofta var sjuk.

H

on föddes i lilla Yates, en dryg mil utanför storstaden Bristol, och växte upp i mindre orter i Gloucestershire. Från nio års ålder bodde hon i byn Tutshill med utsikt över Chepstow i Wales, en stad vars dominerande byggnad är ett slott på en klippa. Som barn tyckte hon om att skriva.

Hon läste också C S Lewis som skapade fantasivärlden Narnia, och tyckte om Jane Austens böcker, främst ”Emma”. Joanne Rowling gillade även barnboksförfattaren Richard Scarry, och som 6-åring skrev hon en berättelse som liknade hans. Som lite äldre tyckte hon om hästar och Anne Sewelles roman ”Vackra Svarten”.

Hon har sagt att den bok som haft mest betydelse för uppbyggnaden av Harry Potter är ”Den lilla vita hästen” av Elizabeth Goudge. Där står det mycket om vad personerna äter, något som gjorde intryck på Rowling. Mycket mat på Hogwarts.

Författaren Jessica Mitford var en tidig förebild. Rowlings dotter fick senare namnet Jessica.

Mitford var en färgstark journalist, engagerad kommunist som for till spanska inbördeskriget. Hon var en av de i hemlandet berömda aristokratiska systrarna Mitford, som hade väldigt motsatta politiska åsikter och hon bröt med familjen.

Joanne Rowlings föräldrar läste mycket för henne och lillasystern
Dianne, i synnerhet mamman som kom från en lärarfamilj. Föräldrarna träffades på järnvägsstationen King’s Cross i London och gifte sig i Skottland. Två platser som blev viktiga för Harry Potter.

Joanne Rowling skrev färdigt första boken som ensamstående fattig mamma i Edinburgh. Hon skrev på tre olika kafeer. Penna och papper var allt som behövdes. Och fantasin förstås. De två första böckerna om Harry Potter skrevs för hand, och senare skrev hon rent dem på en begagnad skrivmaskin.

I

dén kom till henne på en tågresa mellan London och Manchester 1990. Hon hade tittat på lägenheter i Manchester dit hon och dåvarande pojkvännen skulle flytta. Tåget var försenat och medan det stod stilla föddes en rätt färdig historia om en pojke som inte vet att han har magiska krafter och skickas till en skola för trollkarlar. Hon hade inte penna och papper med sig, utan fick tänka ut en stor del av historien och hålla fast i minnet. Bestämde redan då att det skulle bli sju böcker.

Hon började skriva ner idén när hon kom hem och tänkte sig skolan Hogwarts som ett slott i Skottland. Det tog fem år innan hon var färdig, och tonen i boken hann förändras flera gånger. Hennes mamma dog efter att ha varit sjuk i MS i tio år, vilket påverkade porträttet av Harry Potter.

Romanfiguren Ron Weasley bygger på hennes skolkompis Seán Harris, vars pappa hade en turkos Ford Anglia.

Joanne Rowling har berättat att hon var dålig i slöjd och idrott och hatade landhockey. Hon tyckte också illa om skoluniformen och bär sedan dess inte kläder i brunt eller gult.

Hon arbetade som ung för Amnesty international. 1991 flyttade hon till Porto i Portugal för att undervisa i engelska för elever mellan 8 och 62 år. Där träffade hon tv-journalisten Jorge Arantes och de gifte sig den 16 oktober 1992. Dottern Jessica Isabel föddes 27 juli 1993. Äktenskapet var inte lyckligt, och de separerade redan i november 1993.

Joanne Rowling flyttade till Edinburgh där hennes lillasyster Dianne bodde. Där levde hon, arbetslös och fattig med en liten dotter. Hennes ex-man letade upp henne i Skottland, men hon fick utfärdat ett besöksförbud och han återvände till Portugal. Hon ansökte om skilsmässa 1994.

J

oanne Rowling levde på socialbidrag och skrev Harry Potter. De första tre kapitlen var helt klara när hon flyttade till Skottland. Att hon skrev på olika caféer runt Edinburgh berodde på att det var ett bra sätt att komma ut med barnvagnen och få dottern att somna. Det mesta av boken skrevs på The Elephant house, teaterfiket på Traverse theatre och Nicolsons Café som ägdes av hennes svåger.

1995 var hon klar med manuset till ”Harry Potter och de vises sten”. Hon fick till sist en litterär agent som gillade hennes text och skickade manuset till tolv olika förlag.

Alla tackade nej.

Men ett år senare var det en förläggare på Bloomsbury som sa ja och gav henne ett förskott på 1 500 pund för boken. Det sägs att en som bidrog till att Rowling fick bokkontrakt var 8-åriga Alice Newton, dotter till förlagets styrelesordförande. Alice fick läsa första kapitlet och ville omedelbart läsa mer.

I juni 1997 kom boken till sist ut. Första upplagan var på 1 000 böcker, varav hälften köptes in till brittiska bibliotek. Böcker från den upplagan är i dag värda kring 200 000 kronor styck. Den sålde slut och snart började Harry Potters väg mot berömmelsen.

Joanne Rowling fick priser. Rättigheterna till boken såldes på auktion till amerikanska förlag 1998 och Scholastic vann budgivningen. De betalade 105 000 dollar, en då svindlande summa för författaren.

När den kom ut i USA hette första boken ”Harry Potter and the Sorcerer’s stone” (istället för Philosopher’s stone), en ändring som Rowling senare sa att hon ångrade att hon gick med på.

I

Sverige dröjde det till hösten 1999 innan bok nummer ett kom ut.
När de första böckerna skrevs var Joanne Rowling okänd. I takt med Harry Potters framgångar blev hon berömd och uppmärksammad. Det påverkade de senare böckerna som skrevs under annan press och med nya förväntningar.

Jag kan tänka mig en speciell journalist kokas i olja

Den 26 juni 2003 var jag med Joanne Rowling i Royal Albert hall i London. Där svarade hon på frågor, bland annat från barn runt världen. Det var i samband med att ”Harry Potter och Fenixorden” kom ut på engelska, och skådespelaren Stephen Fry var moderator för frågorna.

Hur hittade hon på sporten quidditch?
– Vad man behöver då är att ha ett stort gräl med sin dåvarande pojkvän i Manchester, gå hemifrån huset, sätta sig på en pub och hitta på quidditch. Jag vet inte riktigt kopplingen mellan grälet och quidditch, men det är en ganska våldsam sport och kanske i mitt djupaste mörkare sinne ville jag se honom bli träffad av en dunkare.

Vad skulle hon vilja se om hon fick titta i Mörd­speglen som uppfyller ens önskningar?
– Jag skulle vilja se min mamma i livet igen, precis som Harry. Jag skulle vilja se ett rum där en vetenskapsman uppfann en hälsosam cigarett, det vore underbart, och jag kan tänka mig en speciell journalist kokas i olja.

Även om Harry Potter redan från början är mer berömd i den magiska världen än han vet om, så påverkades effekterna av hans kändisskap i böckerna av Joanne Rowlings egna upplevelser. Hon blev drabbad av brittiska skvallerjournalister och gav igen med den komiskt illvilliga Rita Skeeter, reporter på the Daily prophet.

– Harry Potter lider av att vara kändis redan i första boken. Men det är klart att jag påverkats av böckernas framgångar och alla artiklar, sa Joanne Rowling i Albert hall.

JK Rowling läser ur ”Harry Potter och halvblodsprinsen” för en samling unga på Edinburgh castle.

Hon tycker särskilt illa om dagstidningen Daily Mail, och har stämt tidningar för olika saker. Vid Leveson-utredningen av den brittiska pressens etik vittnade hon om några övertramp som olika journalister gjort mot henne och hennes barn.

Ett återkommande tema i böckerna om Harry Potter är inställningen till varelser med olika bakgrund. Familjen Malfoy och andra onda propagerar för renrasiga, för trollkarlsblod, medan Rowling och hennes goda romanfigurer slåss för allas lika värde. Hagrids mamma var jätte och hans pappa trollkarl, Hermiones föräldrar är tandläkare och mugglare.

– Det fanns redan från början, när Harry i första boken hör hur Draco är föraktfull mot mugglare. Jag lekte också med det när jag skapade professor Lupin, som har en smittsam sjukdom så att folk är rädda för honom. Jag tycker verkligen om Lupin och han är den enda lärare jag skrivit som jag själv hade velat ha. Men han har också svagheten att han måste bli omtyckt.

Alla vi som var i Albert Hall sjöng den tokroliga Hogwarts-sången med Joanne Rowling. Efter valfri melodi och takt. Också en sorts magi.

Men riktig magi? Det avslöjade Joanne Rowling att hon inte tror på. Däremot fantasi och kärlek.

B

öckerna om Harry Potter har gjort Joanne Rowling mycket rik. 2016 är hennes förmögenhet 600 miljoner pund, närmare 7 miljarder svenska kronor. 2004 påstod finanstidningen Forbes att hon var den första som blivit miljardär i USA-dollar genom att skriva böcker. Men hon har gett så mycket till välgörenhet, och betalat skatt i Storbritannien, att hon inte är dollarmiljardär längre.

Hon har varit engagerad i flera välgörenhetsorganisationer. De små böckerna ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” samt ”Quidditch genom tiderna” skrevs för Comic relief, och har gett närmare 300 miljoner kronor.

Hon har också grundat Lumos som hjälper utsatta barn, och boken ”Tales of Beedle the bard” har gett intäkter till den organisationen.

Hennes mamma dog i multipel skleros, MS, och Joanne Rowling har i många år donerat pengar till forskning och stöd kring sjukdomen. Bland annat en speciell klinik vid Edinburgh universitet, Anne Rowling regenerative neurology clinic.

Hon har gjort en del framträdanden för olika angelägenheter och auktionerat ut böcker till välgörenhet. Hon stöder The Shannon trust som hjälper interner i brittiska fängelser att få läshjälp.

När det avslöjades att Joanne Rowling var den riktiga författaren bakom pseudonymen Robert Galbraith meddelade hon att alla inkomster från de deckarna skulle gå till Army benevolent fund, som hjälper skadade soldater.

D

et har varit kontroverser kring Harry Potter-böckerna, bland annat från konservativa kristna som ogillar magin och häxkonster. I USA har en del velat bannlysa böckerna från skolor och bibliotek. De har kritiserats i olika länder och av olika religioner, men också fått beröm för att de diskuterar moralfrågor och etik. Joanne Rowling har själv pratat om sin kristna tro och kyrkobesök hemma i Skottland.

Joanne Rowling och filmbolaget Warner Bros har gett sig på de som försökt utnyttja varumärket Harry Potter kommersiellt. Hon tillåter däremot fanfiction kring Hogwarts-världen, så länge ingen tjänar pengar på det och texterna är barnvänliga.

Som ung arbetade hon för Amnesty international, och Joanna Rowling har varit supporter till brittiska labourpartiet på olika vis. Hon stödde Gordon Brown och har skänkt pengar till partiet. Hon har uttalat stöd för Barack Obama och Hillary Clinton.

Hon twittrar mycket och var emot att Skottland skulle rösta för självständighet. Hon jämförde nationalisterna i Skottland med dödsätare.

Joanne Rowling var högljud motståndare till att Storbritannien skulle lämna EU.

– Jag är blandrasprodukten av den här europeiska kontinenten och jag är internationalist. Jag uppfostrades av en frankofil mamma vars släkt var stolt över sitt franska arv. Mina franska förfäder levde i den omstridda provinsen Alsace som ägnat århundraden åt att vara omväxlande annekterad av Frankrike och Tyskland. Jag har bott i Frankrike och Portugal och jag har läst franska och tyska. Jag älskar att ha alla dessa olika förbindelser och kulturella kopplingar. De gör mig starkare, inte svagare.

H

ennes första vuxenbok kom ut 2012, ”The casual vacancy” som fick heta ”Den tomma stolen” på svenska. Den utspelas i en småstad och följer fattiga och rika och intrigerna kring ett fyllnadsval bland kommunpolitiker. Den blev också tv-serie.

I april 2013 släpptes hennes nästa bok för vuxna. Fast det visste ingen.

Den gavs ut under pseudodymen Robert Galbraith. Fick beröm och är en underhållande deckare om förre soldaten Cormoran Strike som är privatdetektiv i London. ”The cuckoos calling” sålde först i 1 500 exemplar, men när det blev känt att Rowling var författaren exploderade försäljningen och förlaget tryckte 140 000 till böcker som såldes.

Den första boken heter ”Gökens rop” på svenska, de två följande
”Silkesmasken” 2014 och ”Career of evil” 2015 som just kommit ut på svenska som ”Karriär i ondska”.

Filmmanusen till Harry Potter skrevs mest av Steve Kloves. Men nu har Joanne Rowling själv skrivit direkt för bioduken. ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är den första av fem filmer om Newt Scamander. Läroboksförfattaren som Harry Potter och hans vänner fick studera på Hogwarts.

O

ch Harry Potter själv kom tillbaka. På scen. Den 31 juli 2016, födelsedag för både Harry Potter och Joanne Rowling, var det premiär på Palace theatre i London för ”Harry Potter and the cursed child”. Där är Rowling medförfattare tillsammans med Jack Thorne och regissören John Tiffany.

– Jag har alltid sagt att ”aldrig säga aldrig”, säger JK Rowling i en intervju med The Observer. Skälet är att jag alltid haft lite rester kring Harry Potter i huvudet, i båda riktningarna. I ”Fantastiska vidunder” som går bakåt och i pjäsen som ser framåt. Så jag hade fortfarande det här materialet i skallen, en del idéer och teman. Bara för att jag slutat skriva har inte min fantasi lagt av.

– Jag bär alltid omkring den världen. Jag kommer aldrig att hata den. Jag älskar den. Men det finns andra världar jag vill leva i också. För att vara helt ärlig: Om jag känner att jag gillar det så gör jag det – om inte så låter jag bli.

Visste du att…

K står för Kathleen? Joanne Rowling valde att använda författarnamnet JK eftersom hon – och förlaget – trodde att böckerna skulle sälja bättre om man trodde att de skrevs av en man. Eftersom hon inte hade något mellannamn i verkligheten tog hon Kathleen efter sin farmor.

Hennes favoritartister är The Beatles? Hon lyssnade som ung också mycket på The Clash och The Smiths. Hon lyssnar aldrig på musik när hon skriver.

Rowling tycker att det ska finnas böcker och tidningar att läsa på toaletten?

Föraren och konduktören, Ernie och Stanley, på den spektakulära Nattbussen är döpta efter hennes morfar respektive farfar?

Astrid & Rowling
– lika och unika

E

n ensamstående mamma som blir en älskad författare över hela världen. JK Rowling. Och Astrid Lindgren.
Det finns flera likheter mellan deras personer och böcker. Från fattiga skrivande mammor till rika författare med läsare i många länder.
De blev båda refuserade. Bonniers sa nej till ”Pippi Långstrump” 1945 och 50 år senare var det oförstående brittiska förläggare som tackade nej till ”Harry Potter”.

Båda engagerar sig för de små och utsatta. Föräldralösa barn och tragedier skriver Astrid Lindgren om i ”Mio min Mio” och ”Bröderna Lejonhjärta”. Hennes äventyrsvärldar med draken Katla och den onde riddar Kato är i samma anda som Rowlings magiska universum.
Även ”Ronja Rövardotter” och ”Nils Karlsson pyssling” handlar om ensamhet och att hitta sitt eget liv när de vuxna sviker.
Pippi Långstrump gör uppror mot lärare och Prussiluskor, översittare och mobbare. Samma sorts auktoriteter som de unga kämpat mot hos Rowling.

A

strid Lindgren hade en lycklig barndom på landet i Småland, fångad i böckerna om Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Men senare kom sorgen över att under en tid lämna bort sonen Lars som hon födde som ogift 19-åring. Lars bodde i fosterfamilj i Köpenhamn sina första år, och hon skrev senare mycket om ensamma olyckliga barn.
Ibland får de ensamma barnen märkliga kompisar, som Lillebror i Stockholm. Hans vän Karlsson på taket kan flyga, som om han var ett litet spöke på rymmen från Hogwarts.
Båda författarna har också varit måna om kontrollen över sina verk. Astrid Lindgren var noga med att pjäser och filmer hade exakt hennes repliker och sa nej till många kommersiella förfrågningar. De har båda stark integritet.

När Astrid Lindgren engagerade sig i dagspolitiken och skrev en debattartikel om Pomporipossa-skatten fick det enorm effekt inför valet 1976. Joanne Rowling har många gånger uttryckt sin åsikt i olika politiska frågor, som Skottlands självständighet och Brexit.

De är också två mycket roliga författare.

Unika, men lika på flera sätt. Det är inte fråga om att ta idéer från andra. Båda har varit flitiga läsare som sugit upp en massa tidlösa sagor och berättelser. Formade sina helt egna berättelser.

Som fortsätter fascinera nya generationer.