FANTASIN HAR BLIVIT VERKLIGHET
I böckerna krävdes fantasi. Filmerna lät oss se och höra. Nu kan du själv besöka Harry Potters magiska värld.
Vi står framför sorteringshatten. Den vill påminna om säkerhetsåtgärderna, det är viktigt att alla sköter sig. Vilket hus vi passar i kan den tydligen inte avgöra, men det spelar ingen roll, vi har ju
redan blivit insläppta på Hogwarts ändå. Kön till Harry Potter and The Forbidden Journey har tagit oss genom Den förbjudna skogen, professor Sprouts växthus, genom skolans djupaste hålor, förbi porträtt av gamla lärare och magiska legender (som givetvis pratade med oss, och varandra), Gryffindors uppehållsrum, Dumbledores kontor, klassrummet för Försvar mot svartkonster – där vi såg Harry, Hermione och Ron – och sen var åkturen slut. Nej, just det, den har inte ens börjat.
Strax ska vi äntligen kastas iväg på det fyra minuter långa förbjudna äventyret. Men utan själva åkturen skulle attraktionen ändå vara värd besöket. Varje detalj är perfekt, varje ljud, synvinkel och smådel av upplevelsen noggrant genomtänkt och avvägd för att ge så mycket känsla och närvaro som möjligt.
Det är mycket imponerande.
rojektet att konstruera Harry Potters magiska värld fick sitt officiella startskott den 31 maj 2007. Efter månader av spekulationer tillkännagav parken och Warner bros att de skulle bygga ut sin Islands of Adventure-sektion i nöjesparken Universal Studios Orlando. Bygget satte igång i januari 2008 och tog lite mer än två år. Man anlitade Stuart Craig och Alan Gilmore, som båda jobbat med dekor och art direction på filmerna, för att så nära som möjligt återskapa filmupplevelsen. Allt från berget som Hogwarts står på (som ska efterlikna stenformationer i Skottland) till betongsnön som vilar på de brokiga hustaken.
Nya anställda söktes i Storbritannien – inga halvhjärtade försök till Cockney-dialekt kunde godtas – och dessa behövde bevisa sin kännedom om sagan innan de fick jobbet.
Den 16 juni 2010 slog The Wizarding World of Harry Potter upp dörrarna, med en hel flock av hedersgäster. Nattbussen rullade in med Bonnie Wright, Matthew Lewis, Tom Felton, Michael Gambon och Weasley-tvillingarna James Phelps och Oliver Phelps som passagerare, medan Daniel Radcliffe och Rupert Grint hade “lånat” pappa Weasleys flygande Ford Anglia.
Såväl nyfrälsta Harry Potter-fans, mångfaldiga bokslukare och berg-och-dal-bane-finsmakare flockades till parken, och alla verkade överens: det här var en upplevelse utanför det vanliga.
fter tre mycket framgångsrika år av slutsålda souvenirer, långa köer och miljontals glada besökare utökades parken. Intill Islands of Adventure, på Universal Studios Orlando, anlades Diagon Alley, dit man naturligt flyttade alla butiker som hör hemma på shoppinggatan. Praktpjäsen är alv-bemannade banken Gringotts – inklusive en eldsprutande drake på taket och berg-och-dalbanan “Harry Potter and the escape from Gringotts” – och en fullskalig kopia av Hogwarts Express tar besökare mellan de två parkerna.
I ungefär samma veva som utbyggnaden tillkännagav man att Harry Potter skulle landa på ytterligare två av Universals nöjesparker – originalet i Hollywood och Universal Studios Japan i Osaka. Parkerna är i stort sett likadana, även om den i Orlando är störst. Huvudattraktionen Harry Potter and the Forbidden journey och det ikoniska Hogwarts-slottet finns på alla tre. Likaså godisparadiset Honeydukes och Ollivanders trollspön.
Nu det är vår tur. Efter det milslånga kösystemet står plötsligt ingen mellan oss och den fyra sitsar breda gunga som snart ska vända ut och in och upp och ner på alla våra fem sinnen samtidigt. Vi spänns fast ordentligt.
Åkturen börjar med magi, såklart. Hermione dyker upp, säger åt oss att ange vårt mål och täcker oss i flampulver. Förhoppningsvis säger ingen “diagonally”. Äventyret börjar.
Leavesden studios: The making of Harry Potter
När sista scenen spelats in för “Harry Potter och Dödsrelikerna: del 2” tyckte filmbolaget att det verkade onödigt att slänga alla tusentals trollkarlskappor, quidditch-kvastar och Hogwarts-möbler (klok tanke, inte sant?) och istället öppnades den 31 mars 2012 The making of Harry Potter, ett slags musem helt tillägnat filmerna om allas favorit-trollkarl.
På rundturen får man besöka såväl Hogwarts
– bland annat Gryffindors uppehållsrum, den stora salen och Dumbledores kontor – som Harrys barndomshem på Privet drive och Dolores Umbridges kontor på magiministeriet. Dessutom mängder av rekvisita, allt från familjen Weasleys Ford Anglia och Nattbussen till Dödsätar-masker och trollspön. Och filmsnuttar som berättar om hur filmerna blev till. För att nämna ett urval. Åtminstone tre timmar rekommenderas för att se allt, och biljetter köpes lämpligen med god framförhållning.
ur åkturen fungerar är svårt att beskriva, men via en blandning av videoskärmar och faktiska rörelser genom uppbyggda miljöer susar vi förbi Hogwarts, faller ner genom en bro och möter en drake – en enorm animatronisk docka. Sedan vidare till den förbjudna skogen, som även den går att ta på med fingertopparna. Men det gör vi helst inte, och ännu mindre de gigantiska spindlarna som hugger och sprejar oss med spindelväv.
Hermione rycker in, men kan inte hindra det piskande pilträdet från att smälla iväg oss till quidditch-planen. Det är möjligen lite svårt att hänga med i turerna, men kul är det.
Harry leder oss genom och under den pågående matchen, och vi hamnar plötsligt i Hemligheternas kammare, öga mot… eh, ihålighet, med en grupp dementorer. Dockor igen. Kusligt naturtrogna.
Harry räddar oss ännu en gång, och när kammaren kollapsat är vi utanför Hogwarts igen för en sista hisnande färd över den svarta sjön. Vi landar slutligen utanför den stora salen där Dumbledore tackar oss för allt vi gjort för skolan.
…Varsågod?
Vi stapplar med precis rätt blandning av åksjuka och upprymdhet ut genom slottets gångar och hamnar i Filch’s Emporium of Confiscated goods – en presentbutik som får plånboken att vibrera.
en det är inte det enda som får oss att vilja spendera en månadslön på att få leva sig in i Harry Potters värld.
Efter åkturen vandrar vi ner till Hogsmeades själsliga centrum, värdshuset The Three Broomsticks som delar lokal med puben The Hog’s Head.
Lokalen är ovanligt stillsam, trots att det är fyllt med folk, och varenda detalj, ned till de ojämna golvplankorna och fiolmusiken från filmen i de osynliga högtalarna, ger känslan av att man kanske lämnat mugglarvärlden för sista gången.
Och menyn, designad av JK Rowling själv, gör inget för att dämpa det intrycket. Den innehåller rätter som shepherd’s pie, fish and chips och “The great feast”, en riktig engelsk söndagsklassiker med ugnsrostad kyckling eller biff med potatis, grönsaker och Yorkshire pudding. De som föredrar drycker i elevernas stil kan beställa en gräddig (och alkoholfri) butterbeer eller ett iskallt stop pumpa-juice. Om man är lagd mer åt Hogwarts-lärarnas håll kan man få en specialbryggd Dragon scale (en ljus ale) eller en Wizard’s brew (en mörk skotsk ale). Stämningsfullt.
Tar man sig ett toalettbesök i lokalen bredvid efter stabbmåltiden stannar man ändå kvar i fantasivärlden. Bland bås som liknar tjejernas toalett på första våningen på Hogwarts hörs missnöjda Myrtles gnolande
klagosång eka obehagligt, precis när man tror att man fått lite ensamtid.
en parken är inte bara för de som är glada i att spendera. Hela Hogsmeade
(eller Diagongränd, beroende på vilket håll man kommer in ifrån) är fylld av små detaljer som spär på fantasin.
Intill klädbutiken Dervish & Banges finns det bänkar där trötta
trollkarsfötter kan vila sig, men missa inte att spana in ugglebefolkningen också. I takbjälkarna ovan sitter nämligen en hel flock animatroniska postbud, kompletterat med ett nästan störande ho-ho-ande och allsköns vita spillningar längs med bänkar och bjälkar.
Butikerna är inte bara för köp heller, varje butik har varsamt komponerade skyltfönster, bestående av all möjlig rekvisita och små påskägg från filmerna. Vår favorit?
De magiska tårtfaten och teserviserna hos Madam Puddifoots permanent stängda lilla konditori. Har man lyckats köpa en av de interaktiva trollstavarna från Ollivanders kan man dessutom utföra en och annan trollformel på skyltfönstrena.
Är man duktig på att hitta dolda ingångar kan man även smyga in bakom Hogwartståget, där man hittar ett litet rum med samma tåginteriörer som var med i filmerna. Ber man snällt brukar tågkonduktörerna hjälpa till med att ta en bild på när man själv åker.
om enda kritik vill vi bara utförda en varning: undvik presentbutikerna. En vanlig bieffekt av parken är nämligen det plötsliga behovet att spendera alla galjoner du har och lite till på Harry Potter-prylar.
För även om du inte är besatt av Harry Potter innan du kommer hit, är du garanterat det när du går härifrån.
Här spelades filmerna in
Hogwarts
Durham cathedral
Magiskolan där nästan alla Harry Potters äventyr äger rum gestaltades av en mängd olika platser runtom i Storbritannien. En av dem är
Durham cathedral, vars kloster varit skådeplats för flera scener i framför allt de första filmerna.
Oxford
Ett av Englands äldsta och mest berömda läroverk fick naturligtvis en liten roll i filmerna, och lät bland annat skolbiblioteket spela Hogwarts bibliotek.
Cathedral of Gloucester
Korridorerna i Hogwarts har bland annat fått sitt gotiska utseende av den här urgamla kyrkan, och det var här som Ron och Harry gömde sig för trollet i den första filmen.
Plattform 9 3/4
King’s cross station
Tågstationen där Harry i första filmen letar efter, och med familjen Weasley hittar, plattform 9¾ är i allra högsta grad verklig, och även om Hogwarts express inte går att köpa biljetter till just nu finns plattformen noga utmärkt. Hör av er om ni faktiskt lyckas ta er igenom väggen bara.
Hogwarts express
Glennfinnan viaduct
Lejonparten av scenerna från Hogwarts express spelades in på Leavesden studios, men flera scener filmades även med ett riktigt tåg som tuffade genom den brittiska scenografin. Kanske mest minnesvärd är scenen där Ron och Harry lyckas komma ikapp tåget just som de passerar en bro. Bron i fråga är Glennfinnan viaduct i Skottland, och gamla ånglok kör där regelbundet för den som vill komma så nära upplevelsen som möjligt.
London
Englands huvudstad är ett bra ställe att börja för den som vill besöka inspelningsplatser, här finns både ovannämnda King’s cross, Leadenhall market (där Läckande kitteln ligger) och Milleniumbron som förstörs av Dödsätare i ”Halvblodsprinsen”.